Notícia

 

30

Nov

2008

 

Prova de Inglês - UPE 2009 - Resolução da prova de Inglês

COMENTÁRIO GERAL DE INGLÊS

A prova de Inglês da UPE foi muito justa com o trabalho do professor e dos alunos do 3º ano do Ensino Médio durante este ano. Abordou textos dentro do nível esperado e de assuntos extremamente atuais.
Percebemos que a UPE começa a apontar como uma de suas preferências, também, a compreensão de textos e o uso de charges, exigindo do vestibulando um nível um pouco mais elevado de compreensão, pois estamos lidando com ironias.
Neste ano, A UPE dividiu a prova igualmente entre compreensão e gramática, o que nos surpreendeu, pois o tradicional seria termos 10 ou 11 questões de gramática.


Prova de Inglês - UPE 2009
Resolução da prova de Inglês


- Choose de correct answer.

EMOTION KICKS OFF CHINA’S OLYMPICS

BEIJING, China (CNN) – Fireworks, athletes and pageantry on a scale never before seen in the Olympics opened the Summer Games in Beijing on Friday as the Asian nation kicked off the biggest and most scrutinized Games in history.
IOC President Jacques Rogge spoke of China’s long-held ambition to host the Olympics.
“Tonight, that dream comes true,” he said.
The ceremony began at 8 p.m. local time (8 a.m. ET) on the eighth day of the eighth month of 2008 – in a country where eight is the luckiest number.
The opening was an artistic mix of performance and light depicting China’s 5,000 years of history.
Fireworks shot off across the Chinese capital as thousands of drummers, acrobats, martial artists and dancers performed under a light display at the National Stadium.
Children representing each of the 56 ethnic groups in China marched out into the stadium, called the “Bird’s Nest” because of its notable appearance.
Dancers merged with objects that depicted China’s ancient Silk Road, its Great Wall and ancient imperial past. Acrobats swirled around a giant sphere, depicting Chain’s ambitions in space.
This version of the Olympics brings with it controversy, discord that began in 2001 when the 2008 Games were awarded to Beijing. Criticism over China’s policies on human rights for its citizens, its policies in Tibet and the persistent pollution across the country have been the focus of much international scrutiny and media attention.
For some world leaders, the decision to attend was a tough call. French President Nicolas Sarkozy threatened to boycott the Games because of human rights abuses in Tibet but later changed his mind.
“They want those leaders to confirm the fact that China has returned to great power, prominence in the world,” said David Zweig, a political analyst at Hong Kong University of Science and
Technology.
As for the Games, an estimated 10,000 athletes from 205 countries competed in 28 events for about 300 gold medals.
The Olympics offered plenty of drama. China put a priority on finishing first in the overall medal standings. And China got it.

Adapted from http://www.cnn.com

According to the text above:


01. Which dream came true?

A) China’s dream.
B) IOC President’s dream.
D) The Olympics’ dream.
C) Jack Rogge’s dream.
E) “Tonight, that dream comes true”, he said.

Resposta: Letra A

Na primeira questão, Jacques Rogge falou, no 2o parágrafo, que sediar as Olimpíadas era uma ambição muito antiga da China. Conseqüentemente, podemos ver isso como um sonho do povo chinês.


02.Which country won the biggest number of gold medals?

A) The United States.
B) Brazil.
D) England.
C) China.
E) Canada.

Resposta: Letra C

Nas duas últimas linhas do texto, encontramos que a China colocou como prioridade acabar em 1o lugar no número de medalhas, e conseguiu.


03. Why was there so much disagreement about the Olympics in China?

A) Because Bush was the first American President to attend them outside the United States.
B) Because of human rights abuses in Tibet, policies on its citizens and the pollution.
C) Because this version of the Olympics brings with it controversy.
D) Because for some world leaders the decision to attend the Olympics was a tough call.
E) Because French President Nicolas Sarcozy threatened to boycott the Games.

Resposta: Letra B

No 8o parágrafo, vemos que as maiores críticas do mundo em relação aos Jogos Olímpicos serem na China eram as políticas de direitos humanos para os cidadãos, as políticas em relação ao Tibet e a poluição.


BETANCOURT IN HER OWN WORDS

“Thank you to the army, from my country of Colombia, thank you for your impeccable operation. The operation was perfect. This morning when I woke up, I prayed at four in the morning and put myself in the hands of God.
We hoped that maybe one of us could be freed through an international commission, which you, the media, have talked about. I owe a lot to the media. If it had not been for you, I would probably not be alive. Those of you who took time to give us space on the radio, the possibility to communicate with our families, I owe you so much.
They closed the helicopter’s doors and I saw the commander who for four years had been in charge of us, who had been cruel, humiliating and despotic so many times. I saw him on the floor, naked blindfolded. I don’t think I felt happiness, but rather pity, but I thanked God that I was with people who
respect other people’s lives, even when they are enemies.
I know that with President Nicolas Sarkozy, with all French people, with all Europe, with the whole world that has supported us, we’re going to keep fighting for the freedom of those who are still left behind.
The people who are still there, the guerrillas that were our guards, we left them alive, I hope that they can stay alive and I hope they won’t be unjustly dealt with for what happened. The operation was perfect.
Let this instance of happiness not let us forget the others who have died. Peace must be made with the promise that there are no more kidnappings…. Everyone has to feel that this national union is going to help us to get them all back safe and sound…

Adapted from http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/7487204.stm

- According to the text above:


04. Who does Betancourt owe her own life?

A) To the army.
B) To Colombia.
D) When she woke up.
C) To the media.
E) When she was freed in the morning.

Resposta: Letra C

Ingrid Betancourt diz, no 2o parágrafo, que ela é grata a muitas pessoas, mas, especialmente, em relação à vida dela, ela é grata à mídia.


05. How did Betancourt feel when she saw her commander knocked down?

A) She felt naked.
B) She felt humiliating
D) She felt pity.
C) She felt happiness.
E) She felt blindfolded.

Resposta: Letra D

No 3o parágrafo, Betancourt diz que, quando viu o comandante que tomava conta deles no cativeiro, no chão, nu e de olhos vendados, ela não se sentiu feliz, e sim com pena.


06. Is Betancourt worried about other prisoners?

A) No, she’s just worried about Colombians.
B) No, she’s worried about all Europe.
D) Yes, she is very worried about Nicolas Sarcozy.
C) No, she’s worried about the French people.
E) Yes, she is worried about those who were left behind.

Resposta: Letra E

A questão 6 pergunta se Betancourt está preocupada com outros prisioneiros e essa seria uma pergunta que, de acordo com as cinco alternativas apresentadas, não se precisaria recorrer ao texto, pois nenhuma outra, a não ser a alternativa “E”, faz sentido.



07. According to the cartoon above:

A) Michael Phelp’s a faster swimmer than the dolphin.
B) Michael Phelp’s as fast as the dolphin.
D) Michael Phelps is less fast than the dolphin.
C) The dolphin is faster than Michael Phelps.
E) The dolphin is better than Michael Phelps.


Resposta: Letra A

Quando um dos golfinhos diz para o outro, enquanto eles estão “provavelmente” apostando corrida: “Você é bom, mas não é Michael Phelps!”, podemos inferir que Phelps nada mais rápido do que o golfinho.




08. According to the cartoon above:

A) The parents want to give the son a gift.
B) The guy wants to give his parents a gift.
C) The guy has sponsored his parents.
D) The parents have just graduated.
E) Both the guy and the parents want a gift from each other.

Resposta: Letra E

O rapaz no cartum insinua para os pais que está pensando em um presente após sua graduação e os pais, ironicamente, dizem: “Ótimo, o que você vai nos dar de presente?”. Podemos inferir que ambos gostariam de receber um presente.


09. Change to passive voice: “The doctor will have to examine the patient next week”.

A) The doctor will have to be examined next week.
B) The patient will have to be examined by the doctor next week.
C) The patient will have been examined next week.
D) The doctor has to examine the patient.
E) The patient has to be examined next week.

Resposta: Letra B

Quando falamos em voz passiva, temos sempre que fazer o acréscimo do verbo TO BE e depois colocar um particípio passado do verbo principal da frase. Não podemos esquecer que o objeto da frase ativa se transforma em sujeito da passiva. Sendo assim, temos como resposta a letra B.


10. The teacher said: “Shut up, folks! You _____ talk during the test”.

A) will
B) should
C) can
D) mustn’t
E) need to

Resposta: Letra D

O professor pede que os alunos se calem, isso significa que não se é permitido falar durante os testes. “Não poder” no sentido de “permissão” só se encaixaria com o modal MUSTN’T.


11. Someone is knocking at the door, _____?

A) aren’t they
B) isn’t he
C) is he
D) isn’t she
E) is she

Resposta: Letra A

Esta questão foi um pouco “casca de bacana”, pois, quando se pensa em “someone”, conjuga-se o verbo na 3a pessoa. Mas quando se trata de Question Tag, SOMEONE é substituído por “they”.


12. I was _____ a trip when my mom called and asked: “Are you _____ the bus or ____ the car?”

A) on; at; in
B) in; in; on
C) on; on; on
D) in; on; on
E) on; on; in

Resposta: Letra E

Todas as questões de preposição requerem muito cuidado do vestibulando, pois sempre são uma “caixinha de surpresa”. A resposta é “To be on a trip”, quando se fala de transporte público, é “ON the bus”; e quando se trata de transporte particular, é “IN the car”.


13. Turn the sentence Go home immediately. I said my son. into reported speech.

A) I told my son to go home immediately.
B) Go home immediately. I told my son.
C) My son told me to go home immediately.
D) My son is going home immediately.
E) He said: My son is home immediately.

Resposta: Letra A

Todo discurso reportado de sentenças imperativas se faz com o verbo “TOLD” mais o infinitivo do verbo da frase imperativa.


14. You’re very ill! I suggest not _____ any meal.

A) skip
B) skipped
C) skipping
D) skips
E) will skip

Resposta: Letra C

O verbo “SUGGEST” requer um “GERUND”, que se encontra na letra C.


15. Please, don’t _____ studying English.

A) gives up
B) giving up
C) give up
D) be giving up
E) gave up

Resposta: Letra C

Nesta questão, pede-se uma frase imperativa na negativa. E em sentenças imperativas, seja na negativa ou na afirmativa, pede-se o verbo no infinitivo sem o “TO”.


16. _____ Mary and her children enjoy watching cartoons? She ____ but they ____.

A) Does; don’t; do
B) Does; doesn’t; don’t
C) Does; does; don’t
D) Do; does; don’t
E) Do; doesn’t; don’t

Resposta: Letra D

Em perguntas no presente simples, quando se tem um sujeito no plural, usa-se o auxiliar “DO”. Na resposta, o Fera teria que estar atento ao uso do “BUT”, que é usado, também, para contrastar idéias. Sendo assim, os auxiliares depois de cada sujeito jamais poderiam estar juntos na afirmativa ou na negativa.

 

Comentários (1)

 
 

valdirene maria da silva

 - 10/11/2016 às 22:12h

eu simplismente adorei esse site. it´s great.